Blogosfera

Czy socjalizm ma przyszłość?

Data dodania: 2012-09-25 09:02

Był to temat przewodni dyskusji zorganizowanej przez wrocławską Polska Partie Socjalistyczną z okazji 120.lecia jej założenia. Wśród panelistów byli przedstawiciele PPS, UP, Demaktatów.pl i SLD. Co z burzliwej dyskusji wynikło? Tak socjalizm ma przyszłość. Tyle, że jego hasła lansowane są już nie tylko przez partie lewicowe, ale powszechnie, w Polsce i Europie, zostały przyjęte przez partie prawicowe. Lewica także, swego czasu zainteresowała się liberalizmem. Nie skończyło się to dobrze dla niej. Sęk w tym, że prawica wypisując na wyborczych sztandarach lewicowe hasła na tym kończyła zainteresowanie nimi. Oto kilka przykładów. PiS uchodzi wśród wyborców na obrońcę biednych i pokrzywdzonych. Co zrobił dla nich w trakcie swoich rządów? Zniósł trzeci próg podatkowy dla najbogatszych, obniżył składki emerytalne. Te posunięcia były korzystne, ale dla bogatych. Po tych decyzjach mamy głodowe emerytury dla uboższych, ale spora grupa nadal wierzy w lewicowy mesjanizm prawicowych partii. PO także podkrada lewicowe hasła, ale efektów tego nie ma żadnych.

Co z tego wynika.  Polityczne hasła wędrują od prawa do lewa i z powrotem. Oprócz zamieszania wśród wyborców realnych efektów nie ma. A zatem niech każda partia robi swoje, nie mąci ludziom w głowach, nie oszukuje wyborców i robi to, co wynika z jej tożsamości. Lewica także.

Brawa za zorganizowanie spotkania. Wreszcie lewicowe partie przestają patrzeć na siebie podejrzliwie, a zaczynają rozmawiać. To ma przyszłość.

Czesław Cyrul