Blogosfera

Podzieleni jesteśmy słabi

Data dodania: 2012-09-25 09:03

Debata na temat książki „Ojciec Nieświęty”, będącej próbą odbrązowienia postaci papieża Jana Pawła II Piotra Szumlewicza zgromadziła liczną grupę osób, w zdecydowanej większości ateistów i patrzących krytycznie na pontyfikat polskiego papieża. Zdaniem autora papież był raczej celebrytą niż autorytetem. Zdecydowana większość Polaków pytana o autorytet wskazuje Jana Pawła II. Na drugie pytanie: dlaczego? Nie potrafi nic konkretnego powiedzieć. Zdaniem autora bezkrytyczne mówienie o tym pontyfikacie, to efekt przyjęcia prawicowo – katolickiej retoryki w Polsce. Inne głosy nie są dopuszczane do mediów. …Pozostaje nam jedynie w kameralnych kręgach podzielać inne zdanie na ten i inne tematy odbiegające od powszechnie przyjętej w kraju prawicowej poprawności i uległości kościołowi.

Dostało się przy okazji SLD, który wedle dyskutantów w latach dziewięćdziesiątych skręcił mocno w prawo. Na takich spotkaniach SLD zwyczajowo jest krytykowane, zarazem nie wskazuje się innej siły na lewicy, a to oznacza, że ciągle różne środowiska myślące w sposób nowoczesny, czyli lewicowe liczą na to, że właśnie ta partia połączy rozbite i często pokłócone grupy w jedna siłę, potrafiącą przekonać Polaków do innej od kościelno- konserwatywnej wizji kraju. Czy SLD podoła wyzwaniu? To jest pytanie i wyzwanie zarazem. To jest możliwe i w dodatku bez boskiej pomocy. Zapraszam do dyskusji.

Czesław Cyrul