Lewica w Sejmie i samorządach o poprawie transportu w regionie

Minął tydzień pod znakiem poprawy transportu dla województwa kujawsko-pomorskiego. O projekty kolejowe w regionie  dopominali się działacze Lewicy Michał Wysocki i Rafał Wąsowicz, a poseł Krzysztof Gawkowski o drogę S-10 z trybuny sejmowej.

Jeszcze miesiąc pozostał na składanie przez zainteresowane samorządy wniosków w rządowym programie Kolej Plus. Zakłada on, że 85 proc. sfinansowania projektu pokrywa rząd, a 15 proc. samorząd, który chcąc likwidować komunikacyjne wykluczenie, zdecyduje się współfinansować budowę połączeń kolejowych dla swoich mieszkańców.

Na konferencji prasowej w Bydgoszczy, jaką zorganizowali działacze Lewicy Michał Wysocki i Rafał Wąsowicz, zwolennicy rozwoju infrastruktury kolejowej w regionie, zachęcali samorządowców do podjęcia inicjatywy, tym bardziej, że może być ona wsparta środkami z Unii Europejskiej.

Najbardziej realne wydaje się doprowadzenie do powstania połączenia z Bydgoszczy do Koronowa i dalej do Tucholi. Zyskało ono poparcie w czasie zaaranżowanego spotkania samorządowców z PKP PLK.

Potrzeby są jednak znacznie większe i inne samorządy mogłyby poprawić swe możliwości transportowe, jak np. Żnin, Barcin, Pakość czy Sępólno Krajeńskie, Więcbork, Świecie, Kruszwica, Kcynia i Szubin. Do samorządów tych miejscowości zwrócili się z pismami wspomniani działacze Lewicy, zachęcając do uczestnictwa w programie Kolej Plus.

Z trybuny sejmowej przy okazji dyskusji nad budżetem, o konieczności budowy drogi S-10 w Kujawsko-Pomorskiem mówił poseł Krzysztof Gawkowski. To 50 km odcinek drogi między Bydgoszczą a Toruniem, bardzo niebezpieczny, miejsce wielu dziesiątków wypadków, fundusze ciągle obiecywane, ale nadal nie jest priorytetem rządowym  w poprawie bezpieczeństwa na drogach krajowych.

Niezmiennie aktywnym w Sejmie był poseł Jan Szopiński, zwracając uwagę na nielogiczne, podstępne zapisy wrzucane w tzw. poprawkach do ustawy o ochronie zdrowia w czasie epidemii, jak rozliczenie wyborów i rekompensata dla Poczty Polskiej za koszty związane z wyborami, które nie odbyły się 10 maja. Komisja Zdrowia, która rozpatrywała ten projekt stała się najbardziej polityczną komisją Sejmu RP. Głosowanie za tą ustawą, to jednocześnie łamanie ustawy o finansach publicznych – ostrzegał J. Szopiński.

Poseł pytał także o dofinansowanie dla TVP, jako rzekomej rekompensaty za niepłacony prze obywateli abonament, jednakże kwoty dofinasowania są znacznie wyższe, i tak np. w 2019 r. telewizja otrzymała z budżetu w przeliczeniu na jedno niepłacące abonamentu gospodarstwo domowe kwotę 525 zł rocznie. Różnica między dotacją a rekompensatą w tym i kolejnych latach będzie wynosiła prawie półtora miliarda zł. W 2019 r. było to 670 mln zł. Jest to kwota dofinansowania do działalności gospodarczej wymagająca zgody Unii Europejskiej! Jest to ponadto kwota arbitralnie zabrana wszystkim Polakom poza obowiązkiem wynikającym z płatności abonamentu, wbrew woli przynajmniej połowy społeczeństwa. Moi wyborcy pytają – mówił J. Szopiński, dlaczego połowa Polaków ma godzić  się na pozaprawne opodatkowanie na rzecz partyjnej telewizji?

Jan Szopiński mówił także o rozwiązaniach dotyczących wsparcia służb mundurowych nadzorowanych przez ministra spraw wewnętrznych oraz Służby Więziennej. Ponadto, o poprawce poselskiej do art. 4, dzięki której druhowie ochotnicy OSP w czasie szkoleń i akcji ratowniczych będą traktowani na równi z innymi funkcjonariuszami. Poseł podziękował Ministerstwu Spraw Wewnętrznych i Administracji za pozytywne ustosunkowanie się do tego rozwiązania wskazanego przez posłów na posiedzeniu Komisji, której jest członkiem.

Oprac. nim, Bydgoszcz, 26 lipca 2020 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!